Ana Sayfa
Duyurular
"dilimizin Coğrafyası" Konulu Konferans Düzenlendi

"DİLİMİZİN COĞRAFYASI" KONULU KONFERANS DÜZENLENDİ

 


 

Türkçe bir medeniyet dilidir

 Sakarya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Türkçe Eğitim Bölümü tarafından “Dilimizin Coğrafyası” konulu konferans düzenlendi.

Hendek Belediyesi Ticaret Merkezi Konferans Salonu’nda düzenlenen konferans, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.

Türk Dil Kurumu Başkanı Prof Dr. Mustafa Sinan Kaçalin’in konuşmacı olarak katıldığı konferansa, Hendek Kaymakamı Mustafa Ayhan, Hendek Belediye Başkanı Ali İnci,  Eğitim Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Rahmi Karakuş, Eğitim Bilimleri Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. İsmail Güleç, İlçe Emniyet Müdürü Metin Çetgeroğlu, ile öğretim elemanları ve öğrenciler katıldı.

Türkçe, özel bir dildir

Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Rahmi Karakuş yaptığı açılış konuşmasında “Türkçe özel bir dildir. Türkçe kelime ve deyiş zenginliğine sahip bir dildir. Dilimizle varız ve dilimizle var olmaya devam edeceğiz. Türkçe bir medeniyet dilidir. Binlerce yılın tarihinin, tecrübesinin biriktirdiği bir medeniyet dilidir ve bir medeniyet dili olarak paylaşılmalı ve yaşatılmalıdır.”dedi.

19 Mart’ta Bayraktepe’de program

Hendek Belediye Başkanı Ali İnci’de konuşmasında şöyle dedi: “Hocamıza burada bulunduğu için çok teşekkür ediyorum. Hendeğimize şeref verdiler. Ben aynı zamanda Türk Dünyası Belediyeler Birliği Başkan Yardımcısıyım. Sizlerin Türk Dünyası’nda dil ile ilgili yaptığı çalışmayı bizde yerel yönetimlerde yapıyoruz. Türk Dünyası’na bir katkı yapmak geçmişimizi ve bugün var olan Türk Devletleri’ni Bayraktepe’de ölümsüzleştirdik. Türk Dünyası’nın kültürünü yaşatmak ve birlikteliğimizi devam ettirmek adına 19 Mart’ta Bayraktepe’de gerçekleştireceğimiz programa sizleri davet ediyorum”dedi.

Dilimizin coğrafyası

Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Sinan Kaçalin ”Bizler sizler için çalışıyoruz. Bu halkanın kuvvetliliği ve zayıflılığı bütün zincir halkaları için geçerlidir. Bir yerde bir problem varsa zaten iş bitmiştir. Hocamıza gösterdiğimiz saygıyı öğrencimize de göstermek durumundayız. Hocayla öğrenci arasında hiçbir fark yoktur. Hocan kim öğrencin kim aynıdır. Fakat bunu biraz hayata yeni başlayan öğrenciler hayatın başka örneklerinden dolayı pek kavrayamayabiliyorlar. Sonra bazı şeyleri anlayabiliyor fakat o zamanda hocalar aralarında olamıyor. Bu bir arada bulunma toplantısıdır. Bir arada olmanın da bahanelerini de bulmak lazım.”diyerek dilimizin coğrafyasını anlattı.

Türkçe’ye teşvik

Hendek Belediyesi Meclisi’nde çıkarılan bir kararla, iş yeri adlarında Türkçe kullanmaya teşvik etmek amacıyla işyerlerine Türkçe ad veren iş yeri sahiplerine bir takım kolaylıklar tanınmasından dolayı Türkçe’yi korumak adına gösterilen hassasiyet ve gayretlerinden dolayı Hendek Belediye Başkanı Ali İnci’ye Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Sinan Kaçalin tarafından plaket verildi.

Konferans Fotoğrafları için tıklayınız.